Dak- en gevelreiniging

Reiniging van gevel en dak

We kunnen er niet aan onderuit: gevels en daken staan rond de klok bloot aan de weersomstandigheden. Een feit is dus dat deze vuil worden. De snelheid waarin dit gebeurt is afhankelijk van de gebruikte materialen en de reeds aangebrachte bescherming. Andere factoren zijn onder meer: de nabije beplanting, de ligging van de woning, de vochtigheid & temperatuur, verontreiniging en wind. Het is dus belangrijk om weten hoe een gevel precies moet gereinigd worden en hoe je deze kan beschermen.

Algen

Algen vind je vaak terug in vochtige/natte plaatsen en het zijn eigenlijk een aantal lagere planten. Deze vind je terug in verschillende kleuren, maar de groene of blauwe algen kunnen het gevaarlijkst zijn omdat het duidt op een aantasting van de materialen.

Bacteriën

Bacteriën kunnen zich inwerken op de oppervlakte van de gevel.
Er zijn verschillende bacteriën die zich kunnen manifesteren op de buitenmuur. De meest bekende is wellicht deze die worden gevormd uit waterstromingen. Daarnaast zijn er bacteriën die afhankelijk kunnen zijn van de stikstof of van zwavel (uit de lucht of in het materiaal). 

Schimmels

Vocht is een absolute vijand van de woning, een vochtige gevel zorgt immers voor een ongezond leefklimaat in de woning en kunnen tot vervelende problemen leiden in het menselijk lichaam. Als de muren vochtig zijn kunnen daar schimmels in groeien, maar ook andere schade kan daar bij voorkomen.

Mos

Het ziet er meestal naar uit dat mosvorming het eerste is dat zichtbaar wordt, maar dit gaat vooraf door verschillende bacteriën die we met het blote oog niet kunnen zien, die zich inwerken op de oppervlakte van de gevel. Mos is in feite een bundeling van algen en schimmels.
Er bestaan soorten die zich slechts op de oppervlakte manifesteren, maar bepaalde korstmossen kunnen ook in het draagmateriaal binnendringen en zorgen voor erosie, uitholling en de sterkte van het materiaal aantasten.

Gevelreiniging

Gevelreiniging is dus absoluut noodzakelijk. Het reinigen van de gevel maakt gevels fris maar het kan nefast zijn voor de gevel indien het niet correct wordt gedaan. Veel schade aan woningen blijkt namelijk te zijn veroorzaakt door het onjuist reinigen van gevels. Contacteer daarom een vakman die de kennis heeft voor uw gevelreiniging.

Scroll naar boven