Voegwerken

VOEGWERKEN

Voor de duurzaamheid van een pand is het erg belangrijk dat het voegwerk goed in orde is.

Als het voegwerk van uw woning of bedrijfspand ernstig beschadigd is, is het vernieuwen van het voegwerk vaak de enige oplossing. Het op tijd vervangen van slecht voegwerk is belangrijk omdat vochtdoorslag en vochtschade door versleten voegen hierdoor voorkomen kunnen worden.

Zitten er scheuren in het voegwerk en of laten de voegen los? Maak dan meteen een afspraak voor een passend advies.

Herstellen voegwerk

Goed voegwerk is niet alleen belangrijk voor het uitzicht van de gevel maar het bepaalt ook in grote mate de duurzaamheid ervan. Scheuren en barsten in het voegwerk kunnen leiden tot vochtoverlast maar ook andere problemen kunnen erdoor optreden.

Belang van renoveren

Het renoveren van het voegwerk is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is er een esthetisch aspect. Een mooi gevoegde gevel ziet er stukken beter uit dan een gevel waarvan het voegwerk lelijk gebarsten of gescheurd is. Ten tweede is goed voegwerk van belang omdat het de gevel beschermt tegen weersinvloeden.

Esthetische aspecten

De voegen in de gevel bepalen voor een groot deel het uitzicht ervan. Het gaat dan niet alleen om de kleur van de voeg maar ook om de manier waarop deze aangebracht is. Je zou het misschien niet zeggen maar er zijn bijvoorbeeld minstens twaalf verschillende manieren om een voeg af te werken. En iedere afwerking zorg weer voor een specifieke façade. Daarnaast zijn er ook nog verschillende voegmortels met ieder hun eigen typische eigenschappen. Er komt een hoop productkennis en praktijkervaring bij kijken om een gevel te renoveren en van een strak voegwerk te voorzien.

Bescherming van de gevel

Sommige huizenbezitters denken dat barsten en scheuren in het voegwerk niet zoveel kwaad kunnen en dat de voegen enkel een esthetisch doel dienen. Dit is een groot misverstand. Het voegwerk wordt aangebracht om het metselwerk te beschermen en om de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Vocht is hierbij vijand nummer 1. Zeker bij vrieskou kan vorst voor schade aan de gevel zorgen. Goed voegwerk zorgt ervoor dat vocht zo min mogelijk in de gevel kan trekken. Heb je last van vocht in de muren door opstijgend vocht dan zullen herstellingswerken niet volstaan en moet je eerst de oorzaak aanpakken.
Scroll naar boven